Miten valmennan itseni unelmieni työhön

15.05.17 Alexandra Kymalainen

Meistä jokainen tavoittelee elämässään unelmiensa työtä, mutta mikä se on, ei välttämättä itsellekään ole selkeää. Annan vinkkejä millä neljällä toimenpiteellä voit kirkastaa tämän.
Lapsena minulla oli vahva visio ”unelmieni työstä”. Varttuessani unelmani toteuttamiseen tuli yllättävä ongelma, oliko sellaista työtä edes olemassakaan. Pienestä pitäen hyvinvointi ja elämän kunnioittaminen olivat minulle tärkeitä arvoja, erityisesti jos se liittyi eläimiin. Seurasin hyvin paljon luonto-ohjelmia ja kerran aiheena oli luonnonpuistoissa tapahtuva salametsästys. Ohjelman jälkeen olin aivan järkyttynyt, kun selvisi syy miksi näiden eläinten elämä päätettiin. Eläimet eivät päätyneet ruuaksi, vaan surmattiin uskomusten ja esteettisyyden takia. Tein silloin päätöksen, että aikuisena työni tulee olemaan viattomien eläimien suojeleminen, ammattina luonnonpuistojen salametsästäjien metsästäjä. Tällaista ammattia ei tietääkseni ole, ja jos on, taitaa se olla laitonta. Jouduin määrittelemään uudestaan unelmieni työn, mutta miten sen tein?

1. ITSETUTKISKELU

Ensin kävin keskustelua itseni kanssa arvomaailmastani, minkälaiset asiat ovat itselleni tärkeitä työelämässä, mistä saan voimaa? Minulle tärkeitä asioita ovat hyvinvointi, auttaminen, johon yhdistyy luovuus, myynnillisellä kosketuksella. Kun sinulla on mielessä asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä, joiden parissa haluat työskennellä, kirjoita ne ylös. Asiat alkavat prosessoitua mielessäsi, kun näet ne konkreettisesti ja säännöllisesti, vaikka koneelle kirjoitettuna. Koin hyvänä myös asioiden pallottelemisen valikoitujen ystävien, työtovereiden ja puolisoni kanssa. Keskustelut tarkensivat entisestään käsitystäni siitä minkälainen “unelmieni työ” voisi olla. Aina on hyvä saada erilaisia näkökulmia, nämä edistävät asioiden prosessoitumista ja vievät ajatustasi lähemmäksi kohti unelmatyötäsi.

2. VAHVUUDET

Tähän vaiheeseen on hyvä käyttää eniten aikaa. Listaa ylös osaamisesi sekä persoonasi vahvuudet mahdollisimman konkreettisesti. Minun kohdallani hyvinvointi on asia joka kiinnostaa, miten pystyn yhdistämään tämän tulevaan työhöni? Miten oma koulutukseni, osaamiseni ja henkilökohtaiset vahvuuteni peilaavat tähän. Kirjaa ylös kaikki mahdollinen, mikä tulee mieleen. Asiat tulevat jalostumaan ja kirkastumaan tulevaksi työpaikaksi. Mieti myös mistä kollegasi, esimiehesi tai asiakkaasi antoivat sinulle tunnustusta. Kun olet saanut, noin kymmenkunta ominaisuutta kirjoitettua ylös, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Muista tarkastella asioita positiivisuuden kautta, mieti mihin pystyt, mihin haluat pystyä, sekä toimenpiteet tavoitteen saavuttamiseksi. Tästä on olemassa lukuisia tutkimuksia, miten postiviinen ajattelu madaltaa stressihormonin kortisolin määrää elimistössä ja tämä taas auttaa tuottavaan ja luovaan ajatteluun.

3. VAHVISTAMINEN

Tässä vaiheessa sinulla on ”unelmiesi työ” mielessä. Taustatyön tekeminen on se helpompi vaihe. Missä työssä ja yrityksessä voit toteuttaa osaamisesi, vahvuuksiesi ja arvomaailmaasi vastaavaa tehtävää? Googlaa erilaisia yrityksiä ja työpaikkoja ja kysy tuttavilta suosituksia. Kun olet listannut itsellesi ylös noin kymmenkunta yritystä, jotka kiinnostavat sinua, voit siirtyä viimeiseen vaiheeseen.

4. VAKUUTTAMINEN

Viimeinen vaihe on rekrytointikonsultin tai rekrytoinnista vastaavan esimiehen vakuuttaminen. Kiteytä osaamisesi ja vahvuutesi. Purista ne timantin muotoon myyntivalteiksi. Yhdestä valtista löytyy yleensä useampia ominaisuuksia. Omalla kohdallani hyvinvointi, auttaminen, luovuus ja myynti löytyvät työstäni rekrytointikonsulttina. Yksi myyntivalteistani, joka monistuu useammaksi ominaisuudeksi, on tavoitteellinen kuunteleminen. Tavoitteena on auttaa yritystä löytämään oikeanlaista osaamista, työntekijälle osaamiselleen ja vahvuuksilleen oikeanlaisen työtehtävän sekä työyhteisölle oikeanlaisen kollegan. Kuuntelemisen taidoillani saan ruokittua energiaani, saan hyödyntää myyntiä sekä luovuutta ja olemalla siinä hyvä, autan kaikkia saavuttamaan tavoitteensa. Kun seuraavan kerran vastapäätäsi istuu konsultti, joka kysyy sinulta, miksi sinut pitäisi valita hakemaasi tehtävään, vastauksesi on niin hioutunut sekä luonteva, että vakuutat kriittisimmänkin kuulijan ja ”unelmatyösi” on nyt sinun.

Alexandra Kymäläinen
Seniori Rekrytointikonsultti
Target Headhunting Oy