Palkkaatko myyntiin osaamista vai persoonan

Heikki Valtonen, Headhunter: Palkkaatko myyntiin osaamista vai persoonan

Myyjän rekrytointi vaatii aina näkemyksen, miten myyntitiimi rakentuu ja mihin suuntaan myyntiä halutaan kehittää. Tiimissä jo olevat henkilöt, roolit ja asiakkaat vaikuttavat usein siihen, minkälaista myyjää tiimiin tarvitaan. Mielestäni myynnin rekrytoinnin onnistuminen ratkaistaan oikean persoonan löytämisellä, sillä useimmiten osaamista pystyy kasvattamaan ja vahvistamaan koulutuksen kautta. Asennetta, intoa ja motivaatiota on sitten jo hankalampi opettaa.

Mikä sitten tekee myyntitiimistä onnistuneen? Hyvässä myyntitiimissä uskalletaan tehdä virheitä ja kokeilla uusia asioita. Hyvässä myyntitiimissä iloitaan jokaisen onnistumisista ja se nostaa kaikkien motivaatiota tehdä enemmän ja toimia jokaisen omalla huipputasolla. Lisäksi hyvä tiiminvetäjä osaa ottaa jokaisen persoonan huomioon ja sitouttaa kaikki yhteisen tavoitteen taakse. Silloin tiimiin on helppo tulla myös uuden jäsenen, ilman pelkoa epäonnistumisesta.

Asiantuntijoiden hyödyntäminen myyntityössä

Koska myynti muuttuu koko ajan enemmän asiantuntijapainotteiseksi tiimityöskentelyksi, pitää myyjän ymmärtää yrityksen tukitoimintojen dynamiikkaa. Myyjän pitää tunnistaa talon sisällä olevien asiantuntijoiden vahvuudet ja persoonat. Näin myyjä pystyy ottamaan asiakkaan tarpeisiin sopivimman asiantuntijan avukseen asiakastapaamiseen ja asiantuntijat saadaan osaksi tiimin toimintaa.

Paras vai sopivin myyjä

Maailmassani ei ole olemassa ”yhden muotin” myyjiä, vaan tärkeintä on tukea jokaisen myyjän erilaisuutta, jotta he kaikki voisivat löytää tien oman potentiaalinsa aallonharjalle. Kun rekrytointia lähestytään persoonan ja luonteen kautta, toki unohtamatta osaamista, niin uskon, että oikeassa tiimissä jokainen myyjä voi olla huippumyyjä. Myynnin rekrytoinnissa tiimiin sopivimmat henkilöt löytyvät suorahaun kautta.

 

Heikki Valtonen, Headhunter, +358 400 708 162, heikki.valtonen@targetheadhunting.fi 

 

Teksti ja kuva: Satu Salin, Target Headhunting Oy