Miten maksimoida tietoturvan ja rekrytoinnin onnistuminen

Nexeticin toimitusjohtaja Henry Liukko-Sipi: Maksimoi tietoturvan ja rekrytoinnin onnistuminen

Nexetic varmuuskopioi yrityksen arvokkaimman pääoman eli käytännössä siirtää kaikki arvokkaat työtiedostot turvaan täysin automaattisesti EU:n alueella sijaitseviin datakeskuksiin. Pilvipalveluiden aikakaudella varmuuskopiointi on entistäkin tärkeämpää, kertoo Nexeticin toimitusjohtaja Henry Liukko-Sipi.

Haasteet kasvulle

Nexetic tulee rekrytoimaan sekä kotimaassa että kansainvälisesti useisiin eri rooleihin, kuten kanava- ja suurasiakasmyyntiin ja tuotekehitykseen. Myynnin rekrytoinnit ovat haastavimmat, sillä pääasiassa teemme kumppanimyyntiä eli haemme myynnin huippuammattilaisia, jotka pystyvät hoitamaan itseohjautuvasti uudet markkinat ja toimia tukiverkostona kumppaneillemme ja tukkureille.

Usein hyvät myyjät eivät aktiivisesti itse hae uusia töitä ja kun avoimiin paikkoihin on vähän hakijoita, niin helmien löytäminen on vaikeaa. Varmistuspalvelumarkkina kasvaa, kokemuksemme ja tuotteemme ovat kunnossa ja onnistumme vain hyvien rekrytointien kautta, toteaa Liukko-Sipi.

Onnistumisen maksimointi oikeilla rekrytoineilla

Rekrytointi on kasvuyrityksen yksi isoimpia mahdollisuuksia ja keskeisempiä haasteita. Kasvuhakkerointiin, laajentumiseen ja uusiin palveluihin liittyvät avainrekrytoinnit on onnistuttava, muuten projektit ja haluttu kasvu voi siirtyä jopa vuodella eteenpäin. Nexeticin toimialalla se on kriittinen aika. Konseptia ei voi rakentaa liian pitkään vaan se on saatava toimimaan nopeasti, ennen kun liian usea kilpailija saa jalansijaa markkinassa.

Kasvuyrityksen avainrekrytointien riskit pitää minimoida. Kasvua on saatava lyhyen ajan sisällä ja epäonnistuminen johtajarekrytoinnissa voi maksaa yritykselle jopa satojatuhansia euroja. Onnistumisen maksimointi rekrytoinnissa on siis keskeisin syy suorahaku- ja headhunting-palvelujen käyttämiselle, kertoo Liukko-Sipi.

Kansainväliset rekrytoinnit

Jos Suomessa rekrytointi on hankalaa niin muissa maissa se on lähes mahdotonta! Jo pohjoismaiset rekrytoinnit ovat haastavia verrattuna kotimaassa tehtäviin rekrytointeihin, koska omista verkostoista ei ole niin paljon hyötyä kuin kotimaassa. Kun kansainvälistytään niin rekrytoinnin haastavuuden kerroin kasvaa ja tehtäviin sopivien osaajien määrä kapenee. Meille on tärkeätä, että löydämme henkilöt, jotka jakavat yrityksemme arvot kuten suomalainen sisukkuus ja Nexeticin rento ja ammattimainen tapa tehdä asioita, toteaa Liukko-Sipi.

Kyberturvallisuus ja PK-yritykset

Kyberturvauhat ovat nyt todellisempia ja lähempänä kuin koskaan aiemmin. Yritysten pitää Kyberturvallisuusviraston mukaan varautua kiristyshaittaohjelman tai tietojen tuhoamiseen tähtäävän tuhohyökkäyksen johdosta entistä paremmin myös varmuuskopiointien tekemiseen.

Kiristys- ja lunnashaittaohjelmat ovat yleistyneet. Oli pitkään harhaluulo, että kyberturvallisuus ja lunnashaittaohjelmat koskevat pääsääntöisesti isoja yrityksiä, ei pieniä ja keskisuuria toimijoita. Pk-yritykset ovat kuitenkin potentiaalisimpia rikollisiille, koska niitä on lukumääräisesti enemmän ja pk-yritysten tietoturvaresurssit ovat pienemmät, joka voi tarkoittaa huonompia suojauksia.

Varmuuskopioita hyödynnetään seuraavissa tilanteissa:

  • Käyttäjä hukkaa tai ylikirjoittaa tärkeän dokumentin
  • Vahingossa tuhotun dokumentin palautus
  • Kiristyshaittaohjelman lukitseman tietokoneen palautus

 

Ransomware eli kiristyshaittaohjelma

Ransomware eli kiristyshaittaohjelma lukitsee tiedostot käyttäjän tietokoneella ja voi vaatia 300-2000 Bitcoinin lunnaat (yksi Bitcoin on tätä kirjoittaessa 42 700€), jotta tiedostot saa käyttöön. Aiemmin olimme näistä paremmin turvassa, koska olimme pieni kielialue. Pilvipalvelussa haitat kumuloituvat sillä aiemmin menetettiin ehkä yhden ihmisen tiedostot, nyt pilvipalveluiden vuoksi kiristyshaittaohjelma leviää helposti koko yritykseen yhteisten dokumenttien kautta.

Automaattiset pilvitallennukset ovat usein käytössä mm. Word-dokumenteissa. Microsoft 365 dedikoitua kiristyshaittaohjelmaa ei vielä ole ollut, mutta ennustetaan, että tänä vuonna ne yleistyvät nopeasti. Tämän takia varmuuskopiointi ja palautuspisteet pitää miettiä todella hyvin, ohjeistaa Liukko-Sipi.

Miten suojautuu kiristyshaittaohjelmilta?

Tärkeimmät asiat kiristyshaittaohjelmilta suojautumiseen ovat:

  1. Varmuuskopiointi
  2. Virustorjunta
  3. Palomuuri

Kysymys on kuitenkin yhteistyöstä ja toiminnasta asioiden kesken eli mikään yllä olevista ei yksin ratkaise suojautumista. Lisäksi kannattaa uskoa virustorjuntavaroituksia. Usein varmuuskopioinnin palautusta tehtäessä kuulee, että käyttäjä ei uskonut virustorjuntaohjelmien varoituksia!

Jos vahinko on jo tapahtunut, ainoa toiminnan jatkuvuuden mahdollistava keino ovat ajantasaiset ja palautettavissa olevat varmuuskopiot. Se on ainoa asia, joka pelastaa tiedot, summaa Liukko-Sipi.

Mikä on kasvuyritys ja miten voi kasvaa

Tilastokeskuksen yleisimmän määritelmän mukaan kasvuyritykseksi luetaan yritys, joka työllistää kasvukauden alussa vähintään 10 henkilöä ja seuraavan kolmen vuoden aikana henkilöstön keskimääräinen kasvu ylittää 20 prosenttia vuositasolla.

Henry Liukko-Sipin tiivistää kasvuyrityksen määrittelyn yritykseksi, joka tähtää uuteen markkinaan ja tekee asioihin mitä se ei ole aikaisemmin tehty. Toinen määritelmä voisi olla, että tehdään aikaisemmin tehtyjä asioita täysin uudella tavalla.

Microsoftin 365 ja SaaS-pohjainen varmistusmarkkina kasvaa yli 30% vuosivauhtia ja on kokonaisuudessaan noin 12 miljardin euron markkina. Tämä tarkoittaa, että varmistusmarkkinassa on todella paljon potentiaalia ja markkinaan on varmasti myös paljon tulijoita. Pitää olla siis nopea ja kun halutaan kasvaa, niin pitää olla kykyä ottaa riskiä ja kasvaa selkeäsi markkinaa nopeammin, lisää Liukko-Sipi.

Timo Välenoja, Headhunter, partneri, +358 50 444 2783timo.valenoja@targetheadhunting.fi

Teksti ja kuva: Satu Salin, Target Headhunting Oy